Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

A rendőrség áldozatokat keres!

2008.07.25. 18:11 :: Szeretem Budapestet

 

Bárkay Tamás - 2008. július 25.
 
Megfogtak egy falfirkálót, aki eddig kis híján 160-rendbeli rongálást ismert be - ezért már börtönt is kaphat. A városháza anti-tag diszpécserközpontok felállításáról tárgyal a mobilszolgáltatókkal. Fordulatot vett a falfirkálás elleni, eddig nem túl sikeres háború: elkaptak egy tagelőt, aki máris csaknem 160 fújkálást ismert be a rendőröknek, és ez valószínűleg korántsem a teljes bűnlajstrom. Ilyen még nem volt.
 
Mint azt a Szeretem Budapestet Mozgalom (SZBM) nevű alakulat titkárától megtudtuk, a fiatalembert, aki legszívesebben a pesti és budai belváros összerondításával foglalatoskodott, a városvédő civil szervezet feljelentése nyomán, a helyi térfigyelő rendszernek köszönhetően sikerült megcsípnie a terézvárosi rendőrségnek. A húszéves firkálót sorozatos rongálással gyanúsítják. Mivel máris látszik, hogy a kár sokszorosan meghaladja a 20 ezer forintot, a tagelő vélhetően bűncselekményt követett el, amiért egy év börtönt is kaphat, sőt ha kiderül, hogy a kárérték kétmillió forint fölötti, elvileg akár öt évre is elmeszelheti a bíróság.
 
A rendőrség gyanítja, hogy sokkal több írható a firkáló számlájára, mint amennyit eddig bevallott, ezért azt kéri a polgároktól, hogy aki a házán felfedezi a fiatalember névjegyét, azaz az "FMIG", az "FMIGH" vagy a "FMIGONE" feliratot, jelentkezzen a VI. kerületi kapitányságon. Az SZBM szerint a mostani siker titka, hogy a tag még szinte meg se száradt, máris elment a feljelentésük - külön mázli, hogy a térfigyelő kamerák rögzítették a rongálást. A rendőrségnek ugyanis a tagelők lekapcsolásához is kell a forró nyom. Ebben segíthet a városarculati tanácsnoki iroda kezdeményezése: antitag-diszpécserszolgálatok felállításáról tárgyal a mobilszolgáltatókkal, ha a feleknek sikerül dűlőre jutniuk, telefonon és e-mailben is be lehet majd jelenteni a friss firkákat - zöldszámon, azaz ingyen.
 
Budapesten több milliárd forintos kárt okoznak a falfirkálók és a maró anyagokkal rongálók, akik nem kímélik a műemlékeket, lakóházakat, a buszt, a metrót, a villamost, sőt a műemlék épületeket/építményeket sem. Néhány száz önfeledten szórakozó fiatalember igen erősen hozzájárul ahhoz, hogy Budapest pozíciója sokat romlott a turistákért folytatott küzdelemben: Pest és Buda belseje ma Európa egyik legsúlyosabban tagszennyezett övezete, ilyen barmolást máshol csak az amúgy is leharcolt külvárosokban látni. De a tagesek milliárdokat húznak ki a város polgárainak zsebéből is azzal, hogy a házak falát, kapuit, a telefonfülkéket és a buszmegállókat vágják tönkre. Kedvtelésük majdnem hárommillió városhasználó kedélyállapotát, komfortérzetét rontja - figyelmeztetett a városvédő szervezet.
 
Szegeden a rendőrszakiskolásokat is bevonják a falfirkálás megelőzésére indított akcióba. Lesz dolguk: Németh István, a város ingatlankezelő cégének a vezérigazgatója elmondta: 2004-ben - egy akkori tanulmány szerint - a szűken vett belvárosban félmilliárd forint körüli összegbe került volna a falfirkák eltávolítása. Azóta szaporodtak a graffitik, nőttek az árak - ma 1,5-2 milliárd forint közötti összeget emésztene fel a falak megtisztítása. Ha lenne ennyi pénz erre. A vezérigazgató szerint érdemes a megelőzésre nagyobb gondot fordítani - vállalata szerződést kötött a szegedi rendőr-szakiskolával, amelynek hallgatói járőrözésekben vesznek majd részt. Zélity László alezredes, szegedi rendőrkapitány szerint a firkálók lebuktatására eredményes módszer az adatgyűjtés. A rendőrök lefotózzák az úgynevezett tageket, a firkálók jellegzetes "kézjegyeit", és elemzik őket. Ezek úgy használhatók, akár az ujjlenyomatok.
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr91585628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

ischler 2008.09.13. 00:27:37

Amíg nem büntetik meg elrettentően(letöltendő börtönnel) a fírkálókat, addig teljesen fölösleges ez a nagy felhajtás.Miből fogják kifizetni a házak az újabb és újabb firkák eltávolítását, amikor sokszor a ház működtetésére,karbantartására sincs meg a fedezet?!Pl.A MÁV is felújít egy sor állomást,utána viszont nem őrzi őket!Érdemes megnézni az Érdi és a Barosstelepi megállókat. A graffitisek nem csak fújkáltak, hanem a több tíz milliós!!digitális kijelzőket a vonatsínek között lévő kövekkel totálkárossá törték.Vagy ott vannak BKV és MÁV szerelvényei.Ott sem csak fújkálgatnak a fiúcskák,hanem szép alapossággal az üvegbe karcolják a jeleiket.Érdemes visszaemlékezni a régi 47-es és 49-es, közel 50 éves villamosokra.Ez a generáció,-tisztelet a kivételnek-kb.1.5 év alatt szinte az összes villamost gyakorlatilag teljesen leamortizálta Bp.lakosságának és hatóságainak teljes passzivítása mellett.Addig amíg a graffiti ellenes szervezet vezetője a lakókat és nem a graffitizést elkövetőket teszi felelőssé, addig itt nem sok minden fog változni!A hathatós és elrettentő intézkedések elmaradása esetén csak egy szép álom marad a tiszta és graffiti mentes város. És akkor még említést sem tettem a mindent elborító kutyapisiről és "kutyagumiról".Azt ki fogja eltakarítani?

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.16. 07:34:45

Kedves Ischler

Sok mindenben igaza van, a mostani program átfogóan próbálja kezelni a felvetett kérdéseit és reméljük várható átütés a falfirkások elleni fellépésben. A költségek pedig mondjuk egy havi átlagos mobiltelefonos számlához képest elhanyagolhatóak (arra mindenkinek van pénze, de seprűre sokszor már nem), hiszen egy társasház esetében már pár ezer Ft-ért monitoringozással lehet megbízni szakcégeket. Végre a tulajdonosoknak és a budapestieknek a kezébe kell vennie Budapestet és tulajdonosokként nem csak várni a segítségre, hanem tenni is! Igaz, érezniük kell, hogy ebben nincsenek egyedül, mert a város velük van!