Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

160 rongálást ismert be

2008.07.26. 00:00 :: Szeretem Budapestet

 

2008. július 25. Népszabadság, Bárkay Tamás

Vélhetően a beismerteknél több a rongálás – százhatvan házfalra fújta rá a nevét További áldozatokat keres a rendőrség

Elkaptak egy tagelőt, aki talán nem ússza meg

Megfogtak egy falfirkálót, aki eddig kis híján 160-rendbeli rongálást ismert be - ezért már börtönt is kaphat. A városháza anti-tag diszpécserközpontok felállításáról tárgyal a mobilszolgáltatókkal. Fordulatot vett a falfirkálás elleni, eddig nem túl sikeres háború: elkaptak egy tagelőt, aki máris csaknem 160 fújkálást ismert be a rendőröknek, és ez valószínűleg korántsem a teljes bűnlajstrom. Ilyen még nem volt. 

Mint azt a Szeretem Budapestet Mozgalom (SZBM) nevű alakulat titkárától megtudtuk, a fiatalembert, aki legszívesebben a pesti és budai belváros összerondításával foglalatoskodott, a városvédő civil szervezet feljelentése nyomán, a helyi térfigyelő rendszernek köszönhetően sikerült megcsípnie a terézvárosi rendőrségnek. A húszéves firkálót sorozatos rongálással gyanúsítják. Mivel máris látszik, hogy a kár sokszorosan meghaladja a 20 ezer forintot, a tagelő vélhetően bűncselekményt követett el, amiért egy év börtönt is kaphat, sőt ha kiderül, hogy a kárérték kétmillió forint fölötti, elvileg akár öt évre is elmeszelheti a bíróság.

A rendőrség gyanítja, hogy sokkal több írható a firkáló számlájára, mint amennyit eddig bevallott, ezért azt kéri a polgároktól, hogy aki a házán felfedezi a fiatalember névjegyét, azaz az "FMIG", az "FMIGH" vagy a "FMIGONE" feliratot, jelentkezzen a VI. kerületi kapitányságon. Az SZBM szerint a mostani siker titka, hogy a tag még szinte meg se száradt, máris elment a feljelentésük - külön mázli, hogy a térfigyelő kamerák rögzítették a rongálást. A rendőrségnek ugyanis a tagelők lekapcsolásához is kell a forró nyom. Ebben segíthet a városarculati tanácsnoki iroda kezdeményezése: antitag-diszpécserszolgálatok felállításáról tárgyal a mobilszolgáltatókkal, ha a feleknek sikerül dűlőre jutniuk, telefonon és e-mailben is be lehet majd jelenteni a friss firkákat - zöldszámon, azaz ingyen.

Budapesten több milliárd forintos kárt okoznak a falfirkálók és a maró anyagokkal rongálók, akik nem kímélik a műemlékeket, lakóházakat, a buszt, a metrót, a villamost, sőt a műemlék épületeket/építményeket sem. Néhány száz önfeledten szórakozó fiatalember igen erősen hozzájárul ahhoz, hogy Budapest pozíciója sokat romlott a turistákért folytatott küzdelemben: Pest és Buda belseje ma Európa egyik legsúlyosabban tagszennyezett övezete, ilyen barmolást máshol csak az amúgy is leharcolt külvárosokban látni. De a tagesek milliárdokat húznak ki a város polgárainak zsebéből is azzal, hogy a házak falát, kapuit, a telefonfülkéket és a buszmegállókat vágják tönkre. Kedvtelésük majdnem hárommillió városhasználó kedélyállapotát, komfortérzetét rontja - figyelmeztetett a városvédő szervezet.

Szegeden a rendőrszakiskolásokat is bevonják a falfirkálás megelőzésére indított akcióba. Lesz dolguk: Németh István, a város ingatlankezelő cégének a vezérigazgatója elmondta: 2004-ben - egy akkori tanulmány szerint - a szűken vett belvárosban félmilliárd forint körüli összegbe került volna a falfirkák eltávolítása. Azóta szaporodtak a graffitik, nőttek az árak - ma 1,5-2 milliárd forint közötti összeget emésztene fel a falak megtisztítása. Ha lenne ennyi pénz erre. A vezérigazgató szerint érdemes a megelőzésre nagyobb gondot fordítani - vállalata szerződést kötött a szegedi rendőr-szakiskolával, amelynek hallgatói járőrözésekben vesznek majd részt. Zélity László alezredes, szegedi rendőrkapitány szerint a firkálók lebuktatására eredményes módszer az adatgyűjtés. A rendőrök lefotózzák az úgynevezett tageket, a firkálók jellegzetes "kézjegyeit", és elemzik őket. Ezek úgy használhatók, akár az ujjlenyomatok.

További áldozatokat keres a rendőrség

160 esetben követett el festékszóróval rongálást az a graffitiző fiatalember, akit a VI. kerületben fogtak el, s akinek további "áldozatait" keresi a rendőrség - értesült a HavariaPress. A 20 éves fiatalembert sorozatos rongálással gyanúsítják, nyomára a Szeretem Budapestet Mozgalom civil szervezet feljelentése után bukkantak a VI. kerületi rendőrök. Kihallgatása során 157 rongálásra derült fény: a graffitis főleg Budán, s Pest belsőbb kerületeiben tevékenykedett, úgynevezett tageket fújt a házak falára. Vélhetően a beismerteknél több rongálás is a fiatalember számlájára róható, ezért a rendőrség kéri, hogy akinek a házán az "FMIG", az "FMIGH", vagy az "FMIGONE" felirat éktelenkedik, jelentkezzen a VI. kerületi kapitányságon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr80780833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása