Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Megbuknak a hulladékgyűjtő szigetek?

2008.08.18. 19:22 :: Szeretem Budapestet

 

 Figyelő 2008. augusztus 18. Cseke Hajnalka
 
 A közterekről a társasházakba költöztették a szelektív hulladékgyűjtő konténereket Budapest VII. kerületében. A „házhoz-menő” szelektív gyűjtés két és félszer hatékonyabb a köztérinél, ráadásul a lakók is több százezer forintot spórolnak meg vele.
 Akár normálisan is működhetne a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon, mint Európa annyi városában, de nálunk e téren is az „abnormitás” az általános. A környezettudatos állampolgár a konyhájában külön szatyrokban gyűjti a pet-palackokat, az üvegeket, a papírt és az egyéb háztartási hulladékot, jóleső érzés tölti el, valamit tett a világért, s időről-időre három- négy megrakott nylonzacskóval indul el otthonról – már ha van ideje – a legközelebbi hulladékgyűjtő szigethez, hogy a különválogatott szemetet a megfelelő konténerbe dobja.
 A probléma ott kezdődik, hogy a rohanásban nem mindig tud fél órás kerülőt tenni a szelektív gyűjtés „kedvéért”, ezért előfordul, hogy a több napon át tartó gondos válogatás eredménye a lépcsőház aljában kihelyezett kukában végzi. Már ez is lelkiismeret-furdalást okoz neki, nagyobb trauma érheti azonban, ha el is jut a szelektív konténerekig. A látvány nem mindennapi. Patkányok, rovarok futkároznak a környékükön, oldalukhoz támasztva műanyag szatyrok sorakoznak, egyik-másikukból kidől a szemét, amelyre „rásegítenek” a még hasznosítható dolgok után kutató guberálók.
 Ebből lett elege Terézvárosnak, ahol megszűntették a konténereket, a turisták százezreit fogadó V. kerületben pedig szabályozták a szigetek működtetését, valamennyi designos külsőt kapott, s szigorúan ellenőrzik a környéküket.
 

 Kerülő

 Nem mintha másutt nem lennének térfigyelő kamerák, a rendőrségnél azonban a városvédő aktivisták rendre azt a választ kapják, nincs ember, aki figyelné, ki az, aki nem rendeltetésszerűen használja a konténereket, magyarán, aki a háztartási hulladékot rendszeresen ott rakja le, vagy akár meg is rongálja a kukákat. Az áldatlan helyzeten kívánt változtatni a VII. kerületi önkormányzat, ahol kreatív zöld csapat dolgozik, s a polgármester is vevő az új, környezetbarát megoldásokra, ezért két éve mintaprojekt indult a szelektív hulladékgyűjtés házhoz menő formájának elterjesztése érdekében.
 „Nemzetközi felmérések szerint az utcákon, tereken működő szelektív szigetek a városrész lakosságának mindössze 8 százalékát érik el, ugyanis valóban nehézkes a megközelítésük, az embereknek nincs ideje arra, hogy kerülőt tegyenek, vagy kényelmi szempontból nem szánnak rá 20-30 percet” – magyarázta a FigyelőNetnek Bán Imre, a kerület közrendvédelmi és környezetvédelmi bizottságának elnöke. A társasházaknál folyó szeparált gyűjtésbe a lakosság 45 százaléka vonható be.
„Már csak ezért is gondoljuk azt, hogy ez a jövő útja” – indokolta Bán Imre, hogy a két évvel ezelőtti 60 társasházra kiterjesztett szelektív hulladékgyűjtési mintaprogramot miért bővítették ki mostanra 400 társasházra. Az érintett lakóközösségeket ráadásul nem is nagyon kellett kapacitálni, önként jelentkeztek, s hetente 3-4 háztömbbel bővül a lista.
Nem véletlenül, a szelektíven válogatott hulladékot ugyanis a Fővárosi Közterület Fenntartó Vállalat ingyen szállítja el. „Ha már két-három kommunális kukát szelektív konténerekkel váltanak ki a társasházak, évi pár százezer forintot megtakarítanak ” – hangsúlyozta a környezetvédelmi bizottság elnöke.
 

Hatékonyság

A VII. kerületi társasházi gyűjtés a főváros egészét tekintve is mintaprojekt – nyilatkozta Moravcsik József, a Szeretem Budapestet Mozgalom titkára, aki elsődlegesen turisztikai, idegenforgalmi, városképi szempontból szorgalmazza, hogy a közterek mellett a társasházaknál is meg kell honosítani a szelektív gyűjtést. Abból, hogy nálunk nem váltak be a szelektív szigetek, bűz, illegális szemét, felfordulás jellemzi őket, nem azt a következtetést kell levonni, hogy hagyjuk az egészet, s számoljuk fel, hanem azt, hogy vigyük közel a lakossághoz, akkor sikeres lehet” – hangsúlyozta a Szeretem Budapest Mozgalom titkára.
A társasházi gyűjtés kétségtelenül nagyobb munkaszervezést igényel a Fővárosi Közterület Fenntartó Vállalat részéről, mivel nyilvánvalóan egyszerűbb és olcsóbb néhány köztérről elszállítani a hulladékot, mint rendszeresen körbejárni a projektbe bevont társasházakat. Ugyanakkor kétségtelen előnye, hogy nagyobb a visszagyűjtési arány, mert közel van a keletkezési helyhez. Rugalmasan igazodik az igényekhez, nem kell lakossági ellenállásra számítani, s tiszta, szagmentes módon működtethető.
„Nyugat-európai nagyvárosi költséghatékonysági számítások szerint is a házhoz menő gyűjtés nyereséges, minden egy forintra jutó kiadás két és félszeres hasznot hoz, gazdaságossági szempontok is indokolják a kiterjesztését” – érvelt Moravcsik József. Egy világváros nem alapozhat csak a kevésbé hatékony, városképileg sem esztétikus köztéri gyűjtésre, haladnia kell a korral, s átvenni a modern nyugat-európai környezetvédelmi megoldásokat.
 A szigeteknek amúgy – szerinte – lehet helyük a városokban is, csak nem ott, ahol külföldiek korzóznak, s viszik a hírünket a világba, vagy parkokban, ahol zöld felületnek, tisztaságnak kellene lennie, hanem inkább bevásárlóközpontoknál vagy gyéren lakott területeken, ahol nem okoz gondot a megközelítésük és nem rontják a városképet. A FigyelőNet úgy értesült, 2013-ra az erzsébetvárosi tapasztalatok alapján a FKF egész Budapestre kiterjeszti a házhoz-menő szelektív hulladékgyűjtést.
http://www.fn.hu/zold/20080818/megbuknak_hulladekgyujto_szigetek/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr96626550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.10.03. 10:07:44

Rné G. Katalin levele:

"Jó napot kívánok!

most már tudom miért olyan szemetes Budapest

2008. szeptember 12-én pénteken színházban voltam, hazafelé jövet este már tele volt a szemetes a 6-os villamos megállójában a Nyugati térnél. Szeptember 13-án délután újra arra jártam, és a Nyugati térnél és az Oktogonnál még mindig tele volt a szemetes (a többi megállót nem figyeltem).

HÉTVÉGÉN NEM ÜRÍTIK A SZEMETEST és TÚL KICSI A SZEMETES MÉRETE!

Kérem, tegyenek valamit, mert a kihullott szemetet tovább hordja a szél... és sose lesz rend.

Üdvözlettel:

Rné G. Katalin"

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.10.03. 10:20:56

Kedves Katalin!

Önnel teljesen egyet kell értenünk, sőt Ön az a tipikus budapesti, aki élné a várost, sétálna hétvégén egy jó nagyot, színházba jár, de elveszi a kedvét a környezete, amikor látja, hogy egy forgalmas útszakaszon nem ürítik a szemetest és kicsordul a tartalma! Ön is élhető, kultúrált várost szeretne, ahol élvezet egy jó séta és lehetne nyugodtan bámészkodni a kirakatokban a hétvégén, tiszta környezetben.

Sajnos amióta elterjedtek a műanyag flakonok, s mindenki azt használja a köztereken, azóta a szemetesek, s főleg ahogyan Ön is látja, a legfrekventáltabb helyeken telítettek; és igaza van, hétvégén ritkán ürítik.
A város felosztott, azaz a nagyobb köztereket, utakat a Fővárosi Közterületfenntartó, a megállókat a BKV tartatja rendben, a kisebb közterületek a kerületekhez tartoznak. Hétvégén a működés mindenhol korlátozott, és ezt csak tetézi, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és az alumínium konténerek mellé ilyenkor, hétvégén teszik le a legtöbb illegális szemetet, ilyenkor marad köztereinken a szemét sokszor három napig, mert hétvégenként minimális szolgáltatást biztosítanak a cégek, ha csak valaki nem telefonál be, hogy elviselhetetlen mennyiségű a szemét a környékén.
Most szombaton a Corvin tetőn voltam és az áruház előtti konténerekből az összes szemét kiborult, az utcán hevert, a Belváros kellős közepén, a Blaha Lujza téren. (A hajléktakanok állandóan kitúrják, s nem csak itt.)

Megoldás persze többféle lehet(ne):
Az embereket megtanítani arra, hogy ne hordják a szemetet a gyűjtők mellé, ne használjanak műanyag falkonokat, vagy ha igen, azokat ne dobálják el ilyen mennyiségben a szemetesekbe, stb.
Sajnos ezt nagyon nehezen lehet elérni, hiú ábránd arra várni, hogy köztereken ne igyanak flakonokból, max. zártabb területeken (például Margitszigeten lehetne korlátozni, hogy az árusok visszaváltható poharakat használjanak, vagy környezetbarát módon áruljanak italokat) és az is látszik, hogy az emberek (még) használják a szemeteseket, mivel a szemetesek környéke a legszemetesebb, mint az Ön e-mailjéből is kiderül.

Örüljünk, hogy legalább odakerül, s nem a köztereken hever össze-vissza.

Ráadásul még tovább fog nőni a kommunális és köztéri szemét az előrejelzések szerint, ezért a városnak, a szolgáltatóknak kell lépnie valami módon, persze csak akkor, ha erre rákényszerűl, ha van erre pénz, bár sokszor minden bizonnyal csak egy kicsit nagyobb szervezettséget, átgondolást igényel az, hogy (főleg a Belvárosban) ne mondják azt az emberek, a látogatók, hogy Budapest szemetes!

Régóta próbáljuk elérni, hogy az említett nagy aluminium konténereket zárják le lánccal, hogy a koldusok ne tudjanak turkálni bennük. (Ezt a 20 évvel ezelőtti másik rendszerben alkalmazták.)
A nagyobb zöldfelületek karbantartója, a Főkert Nonprofit Zrt. egyébként kihelyezett nagyobb méretű edényeket a Margitszigetre kimondottan a műanyagflakonok gyűjtésére, amely szemmel láthatólag működik, így a kisebb szemetesek leterheltsége már nem olyan súlyos.

A hétvégi takarítási szolgálatokat is át kell gondolni, főleg a Belvárosban, ahová az emberek legtöbbször kikapcsolódás miatt mennek.

Élhető városhoz élhető, tiszta közterekre van szükséges hétvégén is. Megpróbáljuk feltérképezni a szolgáltatókat, a problémák gyökerét, akik felelősek a város rendjéért és tisztaságáért; nem csak kritizálni és figyelmet felhívni szoktunk, hanem értékes információkat adva segítünk is.

Tény, hogy kívülről jobban érzékelhető, hogy van mit tenni és lehet is, például a vadplakát probléma, amely ellen a Fővárossal sikeresen fel tudtunk építeni egy azóta is működő programot.

Ezt az e-mailt titkos másolatban megküldjük a Főváros néhány vezetőjének és a város tisztaságáért felelős szolgáltatóknak, illetve feltesszük honlapunkra is.

Üdvözlettel:

Moravcsik József titkár
Szeretem Budapestet Mozgalom

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.10.14. 15:49:47

Vasárnap a Városligetben szeméthalmok között.

Hihetetlen, de igaz: egy nagyvárosban a pihenésre, kirándulásra kitalált közparkokat és tereket egyszerűen nem takarítják hétvégenként.

Péntek délutántól hétfő reggelig a városban leáll a szemétszedés és kukaürítés (egyes helyeken teljesen), de nem csak a parkokban, hanem a Belvárosban is, ahol az emberek sétálni szeretnének.
Hihetetlen mennyiségű kosz és szemét gyűlt össze ezen a gyönyörű októberi hétvégén a Városligetben.
A Főkert Nonprofit Zrt. szerint a Főváros októbertől egyszerűen nem rendeli meg a park rendben tartását, a szemétszedést a hétvégéken. Érthetetlen, hogy egy világváros, amely élhető szeretne lenni, 3 napon keresztül nem takarítja azokat a helyeket, ahol az emberek kirándulnak, szórakoznak. Megengedheti
magának, hogy péntek estétől hétfő reggelig egy kukát se ürítsenek, még ha több ezer turista fordul is meg a Belvárosban.

Ezúton kérjük Budapest vezetőit, ha tényleg élhető városra és arra vágynak, hogy az emberek jól érezzék magukat a parkokban, köztereken, hétvégéken is biztosítsák a szemétszedést és a kulturált körülményeket, hogy a város legforgalmasabb, leglátogatottabb helyei - mint a Városliget,
az ország legfontosabb közparkja - ne legyenek szemetesek, koszosak a hétvégeken. A Szeretem Budapestet Mozgalom véleménye, hogy a Városligetben elegendő maximum 50 szemetes ürítése, 4 nagyobb útszakasz ellenőrzése, 4-5 ember foglalkoztatása megoldaná a Városliget helyzetét a hétvégéken is. Sajnos ugyanez sokszor a város több más pontjára is igaz. Kaptunk már hasonló tartalmú levelet a Nagykörúti szemetesek hétvégi ürítetlenségével kapcsolatban.

Szerintünk a város frekventált és jól látogatott területeit feltétlenül szükséges napi takarítással tisztán tartani. A ráfordított összeg nem feleslegesen kidobott pénz lenne; többen járnák élvezettel a várost, a
városvezetésről az itt élőkben, illetve a turistákban kialakult kép is jóval pozitívabb lenne.

Szeretem Budapestet Mozgalom
süti beállítások módosítása