Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

március 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Politikai példamutatás Budapesten - a főváros fellép a vadplakátolás ellen

2009.05.12. 10:46 :: Szeretem Budapestet

Bojár Iván András városarculati tanácsnok és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere hétfőn arra szólította fel a budapesti kerületek vezetőit, hogy az európai parlamenti választás kampánya során a pártok csak az arra kijelölt helyeken ragasszák fel plakátjaikat. A kerületekhez intézett felhívás gyakorlatilag megegyezik a fővárosi frakcióvezetők által a múlt héten aláírt nyilatkozattal; a cél az illegális plakátolás megszüntetése Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi ülésén Bojár Iván András városarculati tanácsnok a politikai vadplakátolás megszűntetésére vonatkozó javaslatot terjesztett elő. Ennek értelmében a főváros alkalmi és kizárólagos plakátragasztási helyeket alakít ki a választást megelőző és az azt követő időszakban. Az erről szóló nyilatkozatot a frakciók egyhangúlag fogadták el. Eszerint a pártok vállalják, hogy példamutató módon tartózkodnak az illegális plakátragasztás alkalmazásától, elhatárolják magukat minden ez irányú tevékenységtől, egyúttal felszólítják a kampányban résztvevőket és aktivistákat, hogy tartsák szem előtt a főváros érdekeit és csakis legális módon és legális felületekre ragasszanak ki politikai plakátokat.

A Fidesz-MPSZ, a KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ fővárosi képviselőcsoportja arra kéri a pártokat, hogy a közös nyilatkozat és egy 1998-as fővárosi közgyűlési rendelet értelmében ne alkalmazzanak vadplakátolási módszereket, ne ragasszák tele a házak falát, a villanyoszlopokat, megsértve ezzel a magántulajdonra vagy éppen köztulajdonra vonatkozó rendelkezéseket.

Az öt frakció által elfogadott közös nyilatkozat szerint „a fővárosi frakciók szem előtt tartva a lakosság érdekeit és az egyenlő elbánás elvét, önkéntesen lemondanak a korábban alkalmazott vadplakát-ragasztási gyakorlatról, és példamutató módon tartózkodnak az illegálisan kihelyezett politikai hirdetésektől: ilyen eszközöket egyáltalán nem alkalmaznak választási kampánystratégiájuk végrehajtása során”.

„A frakcióvezetők üdvözlik a főváros kezdeményezését, mely szerint a főváros olyan alkalmi, a választásokra vonatkozó politikai hirdetések kiragasztására alkalmas eszközöket alakít ki és helyez el a város megjelölt helyszínein, amelyek a kihelyezéstől a választást követő 10. napig vehetők igénybe. A frakcióvezetők tudomásul veszik, hogy az illegálisan kihelyezett politikai hirdetéseket a főváros letakaríttatja, illetve gondoskodik a kijelölt plakáthelyek letakarításáról is” – olvasható a közös nyilatkozatban.

Bojár Iván András a Budapest Portálnak elmondta: a főváros ilyen irányú tevékenységének célja egy „általános rendrakás”, a mostani kezdeményezés is ennek a része. A városarculati tanácsnok hozzátette: a jelenlegi akció példamutatás a politika részéről, amivel jelzik, hogy nem tartanak igényt többletjogokra. A nem politikai célú vadplakátolást ugyanis a városarculati iroda – civil szervezetek segítségével – a közelmúltban már felszámolta.

A vadplakátolás megszüntetésén túl a főváros ősszel megtisztította a falfirkáktól a Nagykörutat; a városarculati tanácsnok irodája jelenleg a fővárosi aluljárók rendbetételén dolgozik.

Forrás: budapest.hu
http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=news&artname=20090511-cikk-vadplakat
 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: plakáthelyek

A bejegyzés trackback címe:

http://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr611116712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Buli után a takarítás 2009.11.25. 13:39:23

Az LMP vadplakátleszedő akciója vasárnap 10 órakor indul. A Blaha Lujza téren gyülekezünk egy mosogatószivaccsal és egy vödörrel (a fejlettebb felhasználók autós jégkaparót is hozhatnak, az EP után a matricák lekaparásában sokat segítettek, bár most ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.