Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Legálisan lehet graffitizni - GONDOLA.hu

2008.09.19. 13:36 :: Szeretem Budapestet

 

Legálisan lehet graffitizni két palánksoron a fővárosban - Gondola.hu 2008. szeptember 19. 13:36  

Legálisan lehet graffitizni Budapesten az Etele téri és a Népszínház utcai metróépítkezés palánksorán, miután pénteken Demszky Gábor főpolgármester (SZDSZ) legális graffitifallá nyilvánította azokat - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A két palánkfal felajánlása része a Városarculati Tanácsnoki Iroda és a Szeretem Budapestet Mozgalom szeptembertől decemberig tartó rendezvénysorozatának.

 

 

 

 

 

 

Ennek célja, hogy a Nagykörutat és környékét falfirka-mentesítésék - írták. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a falfirka és a graffiti között nagy különbségek vannak; a falfirkálás ellen minden eszközzel harcolni kell, a művészi jellegű graffitik számára viszont legális megjelenési helyeket kell biztosítani - áll a közleményben. Emlékeztettek arra, hogy a 4-es metró építkezésén nem először jelennek meg graffitik; a Rákóczi téri állomás palánkjain tavaly óta láthatók modern képzőművészeti alkotások, illetve nemrég egy graffiti világverseny legjobb munkáiból is itt nyílt kiállítás. A Kálvin téren egy metrószerelvényt festettek fiatal művészek a palánksorra, a Gellért téren egy óriáskép, a Baross téren közel ezer tenyérnyom került a deszkákra.

http://gondola.hu/hirek/78842


 

 
 
  

 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr88676415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakfity 2008.09.26. 09:00:06

Nagy felhajtás azért, hogy el lehessen indítani egy sok millió forintba kerülő, egyes Kft. ill. BT. nek hasznot hozó megrendelést. Ha nem a haszon lenne a cél, akkor a jogszabályt és az önkormányzatok hozzáállását módosítanák. Pl. az egész Budapesten láthatók egy "Költöztető" cég illegális plakátjai, egy "ingatlan iroda" ingatlan referenseinek plakátjai szintén beborítják a várost. A kerületünkben mikor az önkormányzat előtti oszlopról leszedtem és felvittem bemutatni, a válasz az volt, bizonyítsam be hogy ott volt az oszlopon. Amikor a rendőr járőrautót megállítottam a plakátragasztók miatt, a válasz az volt, biztosan engedélye van rá, miközben a rendőrség állitólag külön csoportot tart a plakátolók elfogására. Javasoltam, hogy a hajléktalanoknak minden leszedett és a polgármesteri hivatalhoz bevitt plakát után adjanak 10 Ft.-t, de úgylátszik "kifizetöbb" egy-egy vállalkozásnak több millió forintot fizetni ezért a mi adónkból.

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.29. 10:54:41

Kedves Bakfity!

Éppen másfél éve indult el a plakátok rendszeres felszámolása, melynek eredménye, hogy zömében már csak Ön által említett cégek plakátjai láthatók Budapest utcáin, mivel ők a legagresszívabbak, és ők rendelkeznek a legtöbb irodával. Biztosan Ön is emlékszik még, milyen volt Budapest két éve, amikor még vastagon lógott mindehol mindenféle plakát. Ehhez képest már ez is nagy eredmény.

Jelenleg a Fővárosi Önkormányzat biztosítja a kezelésébe tartozó területek vadplakátlanítását. Az utcai szemetelés is szabálysértési kategória, az emberek mégis letesznek illegális szemetet a köztereken is (ld. szelektív szigetek rovatunkat). Az illegális plakát is szemét, melynek az eltávolítását szintén biztosítani kell. Van olyan illegálisan plakátoló cég, amely folyamatosan befizeti a bírságot, mert még így is megéri neki...

Tehát az eltávolítás az egyik leghatékonyabb és legköltségkímélőbb megoldás; hatása már látszik Budapesten is: jóval kevesebb a vadplakát mint régen volt. A plakátok eltávolítása folyamatosan zajlik, a cégek bírságolási eljárása azonban sok esetben nehéz, mivel ha csak telefonszám van megadva a plakáton, nem egyértelműen lehet egy-egy eset felderíteni.

Abban teljesen igaza van, hogy nem mindehol látszik az eredmény, honlapunkon is talál olyan nyílt levelet, melyet Bojár Iván mint Városarculati Tanácsnok küldött kerülketi polgármestereknek, mert egyes kerületekben egyáltalán nem, vagy eredménytelenül végzik, az illegális plakátok felszámolását.

Akkor lehet eredményes ez a munka is, ha mindenhol folyamatosan végzik, és a kerületi szabálysértési osztályok is segítik a felszámolást.

A rendőrség nem biztosít embert a felszámoláshoz, mivel ez szabálysértés kategóriába tartozik. A közterület-felügyelet és a már említett szabálysértési hatóságok tudnak eljárni ilyen ügyekben. Mi is küzdünk a hatékonyabb felszámolásért!

Megjegyezzük továbbá, hogy a leghatékonyabb vadplakát-eltávolító cég hajléktalanokat is foglalkoztat.

(A leszedett plakátokért járó 10 Ft bevezetése esetén valószínűleg többe kerülne a felszámolás, mint így...

Köszönjük megjegyzését.

Üdvözlettel: Szeretem Budapestet Mozgalom
süti beállítások módosítása