Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rendrakás az ország főutcáján

2008.09.10. 09:00 :: Szeretem Budapestet

 

 

… Budapest, Nagykörút, free-style fellépők, rögtönzött koncertek a 4/6 villamos megállóiban, városlakók, neves közéleti személyiségek és médiasztárok, legálfal, vödrök, spaknik, oldószer, szivacsok, homokfúvó készülékek...

 

Rendrakás az ország főutcáján

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait a Szeretem Budapestet Mozgalom kezdeményezésében induló FALFIRKA ELLENI KAMPÁNY nyitónapjára.

 

2008. szeptember 19. pénteki program

 

09:30 Etele tér 

Demszky Gábor Főpolgármester, városi vezetők és graffiti művészek részvételével átadásra kerül a BKV által felajánlott óriás méretű graffiti legálfal.

11:00 Szt. István krt 4. (Jászai Mari tér) 

Bojár Iván András szabadtéri sajtótájékoztató keretében indítja útjára a 2317 m2 falfirka elleni őszi hadjáratot. Velünk suvickol Détár Enikő, Albert Györgyi, Galamb, Ács Gábor, Pataki Ági, Demszky Gábor, Dr. Oláh Lajos, Hanzély Ákos, Czippán Anett és Somogyi Zoltán. A naphoz illő zenei hangulatról Snow, Bigmek, Cornelius és G-Za gondoskodik.

 12:30 József krt. 6. (Blaha) 

Ebéd helyett harangszó után a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársaival suvickolunk.

14:00 Üllői út 39. (Ferenc krt.) 

A VIVA TV sztárjai, István Dani, Boros Lajos, Szalay Kriszta, Cserna Antal, a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum diákjaival közösen ragadnak szivacsot, hogy harcba szálljanak a bosszantó mocsok ellen.

15:00 Ferenc krt. 22. (Mester u.) 

Az Új Színház társulatának aktív részvételével Budapest egyik legszennyezettebb területén számos falfirka tűnik majd el a házfalakról.

18:00 1056 Szarka u. 3. 

Graffiti kiállítás nyílik a Szeretem Budapestet Galériában Sági Bálinttal és barátaival; fogadást tartunk, ahol a nap folyamán készült kisfilmeket is megtekintjük.

 

Mit hozzon magával? 

Kaparó spaknit, vödröt, rongyot, szivacsot. A szakszerű falfirka-mentesítés mellett a szervezők biztosítják a vizet, a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt-vel és a City Guardiannel közösen vezetik a jelentkezőket matricák, illegális plakátok kaparására, utcabútorok, BKV megállók lemosására.

Háttér

A Szeretem Budapestet Mozgalom és Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája kezdeményezésében és koordinációjával szeptembertől nagyszabású rendrakás veszi kezdetét az ország főutcáján. A decemberig tartó intenzív akciósorozat célja a rendkívül szennyezett Nagykörút térségének falfirka-mentesítése, azaz 250 társasház és mintegy 800 üzletportál szennyezettségének eltüntetése, anti-graffiti bevonattal történő ellátása, védelme, monitoringja. A szervezők szeretnék elérni, hogy a tulajdonosok tegyenek feljelentést az új falfirkákról és biztosítsák azok azonnali eltüntetését vagy saját maguk, vagy — néhány ezer forintos havi költségért — a piacon található falfirka eltávolítást és monitoringot vállaló szakcégek megbízásával. Csak így védhetjük meg magunkat a falfirkák ellen.

Addig is nézzék meg kisfilmünket: https://www.youtube.com/watch?v=tb0W4uk1gtg 

Kontakt

info@szeretembudapestet.hu vagy irodavezeto@szeretembudapestet.hu

További info itt, folyamatosan.

 
 
 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr18652919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spiral 2008.09.09. 12:32:12

Egy részről megértem a nagytakarítás szervezőinek szándékát, másrészről álszentnek tartom. Megértem, mert sok az igénytelen firka, azonban a graffitti már a hetvenes évektől kezdve a városlakók kézenfekvő kommunikációs eszköze. Álszentnek tartom az akciót, mert kizárólag az egyének jó-rossz dekorációt tartja nemkívánatosnak, a reklámozó cégek vizuális környezetszennyezéséről nem ejt szót. Amennyiben a város képének javítása a cél, úgy a graffittik mellett az üzletek igénytelen reklámtábláit és a minősíthetetlen színvonalú óriásplakátokat is takarítsák el, illetve a kirakatok megjelenését is javítsák.

A nagytakarítás kampányában kiérezhető a jó szándék, de egyben azt is üzeni, hogy "ha fizetsz, bármivel szennyezheted a közösségi tereket, hiszen tehetetlenek vagyunk azzal szemben, ezért inkább a firkáló kölyköket szorongatjuk meg".

Javaslom, oldalukon biztosítsanak lehetőséget olyan üzletek, hirdetők megnevezésére, valamint fotók elhelyezésére akik/amik nagyban hozzájárulnak Budapest összképének lerontásához. Kezdhetnék a Nagykörútra koncentrálva.

Szeretem Budapestet ...és az egyenlő elbírálást

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.09. 12:46:59

Kedves Spiral!

A kommentjében leírtakkal a Szeretem Budapestet Mozgalom is egyetért, épp ezért csatlakoztunk mi is a Dekorszövetség által szervezett Nagykörúti Kirakatversenyhez, melyről részletesen ezen az oldalon is olvashat.

Szerintünk sem elfogadható a "fizetett" vizuális szennyezés, a verseny során a kirakatok, portálok rendezettségéért, vizuális kulturájáért is igyekszünk tenni.

A falfirka-mentesítést (szándékosan nem GRAFFITI-mentesítésként írtuk!) a városkép-szépítés egyik első - nem is kis - lépcsőjének tartjuk.

Bízunk benne, hogy eredményeink az Ön számára is meggyőzőek lesznek.

Üdvözlettel:

Szeretem Budapestet Mozgalom

Arcturus 2008.09.09. 15:02:46

1. A falfirkákban nincs azonosító (cégnév, cím, telefonszám).
2. A hirdetés jogszerű, a falfirka nem. (A jogszerűtlen hirdetés gazdáját meg lehet találni.)

Ennyi bőven elég. Mondhatnánk azt is, hogy állítsuk meg a jogszerűtlenséget. Mivel pont az, hogy mi szép és mi nem, eléggé szubjektív, ezért ez az egyetlen támadhatatlan fogópont a dologban.

+1. Ki a fenét érdekel, hogy milyen önkifejezés. Lehet festeni vászonra vízfestékkel, agyagból szobrászkodni, fafaragványokat készíteni, stb. De az általam épített/építtetett/felújított stb. ingatlan festését nincs joga senkinek az én beleegyezésem nélkül módosítani, eltávolítani, átfesteni. Teljesen független egy jogszerűtlen, vagyoni kár okozása és annak önkifejező/művészi értéke az okozó számára.

aneurysm 2008.09.11. 12:15:29

spiral: szerintem előbb a mocsok eltávolításával kell kezdeni, aztán jöhet a dekorálás. Semmit nem ér a szép kirakat, mutatós cégtábla hogy ha a bolt fala egyébként össze van firkálva. Inkább legyen kevésbé igényes, de legalább legyen tiszta.

the photographer 2008.09.12. 14:58:57

szerintem a hazak felujjitasaval kellene kezdeni.minek takaritanak le draga penzert egy fal feluletet ha az utanna osszedol?vagy epp egy gyalogos fejere esve a halat okozza....
alapvetoen az emberek gondolkozas modjan kellene valtoztatni es utanna a kornyezet megszepitesevel foglakozni.amig ez nem valtozik felesleges ido es penz pazarlas minden mas.
a grafitisekrol meg annyit, h van aki tenyleg muvesz es ugy is foglakozik ezzel, esetleg ebbol is el.illetve vannak a tizen x eves gyerekek, akik mindent amit ernek osszefirkalnak.ezt a ketott nem kellene osszeteveszteni.
kulonben ki csinalna nektek ilyen szep hirdetesek legkozelebb....?!
tovabbi szep napot!

canahari 2008.09.13. 10:17:26

A víz lehozza a falfirkát? Vagy valami mosószer is köll? Vagy adtok? :)

idriszi 2008.09.13. 14:07:01

szerintem meg nem kéne mindenkinek kritizálni a kezdeményezést,mert ha így állunk hozzá,semmi sem fog változni.valóban rossz állapotban van rengeteg ház, de sajnos a felújítás egy vagyonba kerülne, a takarítás sokkal kevesebből is kijön,és sokat lendíthet az összképen.

Viktor 2008.09.19. 11:10:14

Jó napot! A Lánchíd mosoval kellene kezdeni és József Attila u.1 fsn V kerületben nagyon piszkos helyek, 5-csillagos szállodak közelében.

csak azért is 2008.09.20. 01:26:20

a leghalványabb fogalmatok sincs, mi ellen küzdötök. soha nem lesz eredménye, legalábbis tartós.nem tartotok ki addig. a támogatás és a lelkesedés sem örök. ennek soha nem lesz vége. KÉPTELENSÉG mindent˛/kit felszámolni. mindig is lesznek firkászok, soha nem tűnnek el és velük együtt a tegek sem. ha mondjuk new yorkban(vandal squad) nem sikerült, vagy akár németországban(soko), akkor pont a mi kis szánalmas városunkban fog? ugyanmár, ez nagyon naív. ettől még minden tiszteletem a tiétek. de nem több, mint 1 év múlva, csak ti fogtok emlékezni rá. és körút is ugyanúgy fog kinézni. sőt az egész város.
"..underground'll live4evah baby, we'r just like roaches, neva die, always livin'..."

Budapesti 2008.09.20. 14:32:48

kedves csak azért is! továbbra is azt tudjuk mondani, hogy olvasd el Malcoln Gladwell Tiping point - Fordulópont című könyvét!
persze lesznek firkászok, így van, de azért legyen lehetősége a magyarnak is védeni magát és tudja, hogy azt hogyan kell! meg itt az ideje, hogy a graffit ismerjük meg és a toy, csicska firkákat pedig írtsa mindenki, aki majd csak csodálkozik, ha nem jön ide az ő imádott együttese, mert undorító firkált városnak találja Budapestet, mivel a Lánchidat , több évszázados épületeket, műemlékeket sem tudnak kímélni!

Tóth Gábor 2008.09.22. 12:05:35

Nagy csalódás volt számomra a péntek délután 3-kor kezdődő rendezvény. Amennyire gyűlölöm a falfirkákat, annyira örültem meg ennek a kezdeményezésnek, mert azt hittem, hogy a szitkozódás helyett most tehetek valamit. Tisztában vagyok a naivitásommal, de én a felhívás alapján azt hittem, hogy ez a rendezvény valóban a falak tisztításáról fog szólni. Ennek megfelelően péntek délután 3-ra odamentem a Mester utca - Ferenc körút sarokra, vittem vödröt, gumikesztyűt, szivacsot. Aztán 3 perc múlva távoztam is...

Már az erőfeszítésembe telt, hogy a villamosmegállóból átmenjek a "faltisztítás" színhelyére, annyira visszataszító és hangos volt a zene. Minden tiszteletem a rappereké, akik csinálták a műsort, ötletesek voltak a szövegeik, bizonyára kiváló művelői ennek a műfajnak - csakhogy gyűlölöm a rapet, ÉS biztos vagyok benne, hogy a Budapestet szerető lakosság (elvileg a célközönség) nagy része sem rajong ezért a stílusért. Persze így utólag már világos, nem is az volt a cél, hogy minél nagyobb közönséget értelmesen megmozgasson a rendezvény.

De a megállóban még nem gondolkoztam, ha már így rákészültem az aktusra, de ami a helyszínen fogadott tényleg kiábrándító volt. Több volt a kamerás, fotós, szórólapozó, mint a "takarító". És a "takarítók" is túlnyomórészt egyenruhás, tehát valószínűleg szervező volt. (Az idézőjel azért jár, mert amíg ott voltam, megfigyeltem, mennyit haladtak: nullát. Tehát a szervezőknek sem voltak megfelelő eszközeik...) Olyan sorstársat, aki úgy érkezett, mint én, nem nagyon láttam - de jobb is, hogy nem jöttek, mert 1. senki nem igazította volna el őket, 2. senki nem adott volna nekik olyan szert, amivel le lehet szedni a festéket, 3. kaptak volna kamerát az arcukba, miközben esélytelenül kapirgálják a falat.

Azt tartottam volna hasznosnak, hogy ha valaki odamegy, akkor megmutatják neki azt a falszakaszt, amin dolgozhat, kap vegyszert meg vizet a vödrébe, és hajrá. Így viszont: másnap elvillamosoztam a fal előtt a Körúton, és látszott, hogy semmivel nem lett tisztább az a falrész, ahol a (média)felhajtás volt: lehangoló gyász. Legközelebbre 95% propaganda, 5% tartalom helyett egy egészségesebb arányt javasolok, annak érdekében, hogy ha sikerül valakit rávenni, hogy elmenjen, utána lelkesen mesélje, milyen jó volt tenni a városáért.

Szeretem Budapestet · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.23. 15:01:44

Kedves Tóth Gábor!

Igen, a szeptember 19-i rendezvény a médiának is szólt!

Természetesen sok híres ember volt ott éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a falfikákra, a falfirkák elleni küzdelemre! Ez természetes és nem lehangoló dolog, hiszen így is hirdettük meg az eseményt. A sajtóba úgy tud bekerülni egy ilyen rendezvény, ha vannak hírességek, akik mellénk állnak.

A zene az utcának szólt: olyan előadókat választottunk, akik a probléma "forrásainak" ikonjai.

Akik velünk akartak suvickolni, kaptak kesztyűt, vegyszeres törlőkendőt, még egyen-pólót is, és beállhattak közénk. A beöltözöttek tehát nem csak szervezők voltak, hanem pl. az Új Színház társulata is (saját egyenruhájukban), vagy középiskolás önkéntesek és a City Guardian csapata (a Szeretem Budapestet emblémás fehér pólókban, amit a szervezőktől lehetett átvenni).

Az egyik szervező, Hanzély Ákos világbajnok öttusázó megmutatta, hogy mit hogyan lehet takarítani, a kocsiknál lehetett hozzájutni a szükséges vegyszerekhez.

Ezért hát nem értjük tisztán az Ön által felvetett problémát, mert tényleg sokan voltak, tényleg sokan takarítottak.

A 95% propaganda - 5% tartalom arányt sem tartjuk valósnak, hiszen szeptember 19. a kampány nyitónapja voltsajtóval, hírességekkel, zenebonával, az érdemi munkát azonban fél éven át, még 180 napig végezzük, tehát 1:180 a felhajtás:tartalom arány.

Bízunk benne, hogy látva az akció eredményét (idővel) egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy felvegyék a kesztyűt, és megszabaduljanak egy falfirkától.

Üdvözlettel:

Szeretem Budapestet Mozgalom
süti beállítások módosítása