Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény - Graffiti kiállítás

2009.01.14. 09:50 :: Szeretem Budapestet

 

A graffitinek múzeumban a helye

Angyalföldi underground

Graffiti. Miért és miért nem?

 

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény január 19-étől május 10-ig nyitva tartó „Angyalföldi underground - Graffiti. Miért és miért nem?” című kiállítása a XIII. kerület aluljáróiban, utcáin, házfalain 2008 őszén fellelhető falrajzok válogatott fotómásolataival illusztrálja azt a párbeszédet, ami során a szubkultúra és a domináns kultúra csap össze. A megszólalók: kerületi főépítész, városvédők, graffiti kutató, galériavezető, képzőművész, művészettörténész, közterület-felügyelő, bolttulajdonos és maguk az alkotók, a graffitisek, akik elgondolásaik kinyilvánításával a látogatóra bízzák, hogy az mennyire engedi magához közel e két világot, s azok nézeteit.

A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. tagegységeként működő gyűjtemény kiállítóterébe belépve a látogató egy aluljáró-installációba – melyet Mayer Antal, lakberendező tervezett – toppan, ahol a XIII. kerület különböző „szub” területein 2008 őszén fellelhető graffitik fotómásolatai simulnak a falra. A fényképeket szövegek egészítik ki, amelyek az alkotókkal készült interjúkból kiragadott részletek. A tárlat alkotói a kultúrák közti párbeszédet akarják bemutatni, szót és felületet adva a festékszórós fiúknak és a városvédőknek egyaránt.

Végigjárva a helyenként szűk, néhol sötét „aluljárót”, a vendég a továbbiakban egy lépcső előtt találja magát, ami a felszínre vezet. A lépcsőn felfelé kaptatva kap igazán tudósítást a merész vállalkozó arról, hol is van most valójában: egy társadalmi vita színhelyén. Kik ezek a graffitisek? Mit akarnak, és miért rondítják el a várost? – fogalmazódnak meg a felszíni világ embereiben a kérdések nap mint nap, az összefirkált városban járva-kelve. Most feltehetik kérdéseiket a legilletékesebbeknek.

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény nem titkolt provokációval hív minden érdeklődőt és érdektelent, szimpatizánst és unszimpatizánst, graffitist és anti-graffitist, hogy hallgassa meg, mi dübörög a mélyben, a felszín alatt. Underground és a hoch-kultúrában egyaránt.

Ha pedig a vitától zsongó füllel hazafelé veszi útját a merész vállalkozó, könnyen megeshet, hogy menet közben önmagával szembesül. Egyszer csak kérdések halmaza tükröződik eléje: érted már a lent és a fent világát? Ha igen, akkor hajrá! Buzdítunk minden kedves érdeklődőt és véleményt formálót, hogy vendégkönyvünkbe, jelen esetben a falra, vésse fel szavait.

Ezzel a kiállítással a rendező, Maczó Balázs muzeológus kísérletet tesz arra, hogy új szemszögből, a helyi kisebbségek szempontjait figyelembe véve mutassa be a történeteket, „felhangosítva” ezáltal ezeket a csoportokat. A kiállítás célja is ez; a különböző kulturális háttérrel vagy világnézettel rendelkező egyének, csoportok közötti nyílt és tiszteletteljes eszmecsere, egymás szempontjainak és gyakorlatának mélyebb megértése.

A kiállítás időtartama alatt a gyűjtemény külön helyiségében graffiti-művészek képei és a témával kapcsolatos kiállítások követik egymást. Január 19-től a Szeretem Budapestet Mozgalom és Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája által kezdeményezett nagykörúti rendrakás XIII. kerületi képei láthatóak. A kiállítás a Múzeumok és Látogatók Alapítvány által koordinált „A múzeumok mint a kultúrák közti párbeszéd helyszínei (MAP for ID)” kísérleti projektjeként valósul meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr85876560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása