Szelektív szigetek

Képeink

Kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tiszta Budapestet - Egyéb írások

2007.06.01. 00:00 :: Szeretem Budapestet

HARC A VADPLAKÁT ELLEN

A Szeretem Budapestet Mozgalom aktivistái a 2008. évi március 9. napján tartandó népszavazásra az illegálisan, a tulajdonos engedélye nélkül elhelyezett bárminemű pártok által kirakott plakátokat, jogilag a Fővároshoz tartozó főútvonalakról, közterekről eltávolítja. A Szeretem Budapestet Mozgalom célja pártérdekektől függetlenül, egy  szebb, kultúráltabb városkép elérése. A következő közleményt adta ki a Fővárosi Önkormányzat Városarculati Tanácsnoki Irodája:

A Főváros fellép az illegálisan kiragasztott politikai plakátok ellen. Az elkövetkezendő hetekben erőteljes népszavazási kampány indul el, amelynek során tartani lehet az elmúlt évek hasonló időszakaiban is elharapózó illegális plakátolási gyakorlattól. Ennek első jelei sajnálatos módon néhány kerületben már mutatkoznak is. A Városarculati Tanácsnoki Iroda szem előtt tartva a lakossági érdekeket és az egyenlő elbánás elvét, felkéri a pártokat, hogy példamutató módon tartózkodjanak az illegális ragasztás alkalmazásától. Az elmúlt félév során, Budapesten következetes munkával rendkívül jelentős mértékben visszaszorítottuk az illegális plakátolási gyakorlatot, és úgy gondoljuk, hogy amely törvények vonatkoznak az állampolgárokra, azok alól a pártpolitika szereplői sem jelenthetnek kivételt.

Amennyiben tehát az utcákon illegális ragasztmányokkal találkozunk, azokat – függetlenül attól, melyik párt helyezte ki – ugyanúgy eltávolítjuk, mint bármely egyéb vadplakátot. Egyúttal felkérem a pártokat, hogy kampánystratégiájukban ne szerepeljen a szabálysértő vadragasztás.

Bojár Iván András
városarculati tanácsnok

 



A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT TOVÁBBRA IS FELLÉP A VADPLAKÁTOLÁS ELLEN!


A vadplakát elleni mozgalom célja: A vadplakátozás városarculatot romboló hatására irányuló közfigyelem felkeltése, és a káros gyakorlat megszűntetését célzó lépések eredményeinek összefoglalása.
            
Sajtókampány indítása: A kampánnyal egy időben, az ingatlanok adás-vételével kapcsolatos illegális hirdetések felszámolása elleni kampány részeként, felhívás jelenik meg az alábbi magazinokban és napi újságokban: Képes Ingatlan, Expressz, Budapesti Szuperinfo.

Támogatók: ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft., Concorde Értékpapír Zrt, ELMÜ Nyrt., Expressz Magyarország Kft., Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., City Guardian.

A következő kampány: A Nagykörút graffiti mentesítése 2008. tavaszán a Szeretem Budapestet Mozgalommal és a Lát-Kép Egyesülettel közösen. A Fővárosi Önkormányzat és a civilek összefogtak

Fővárosi és civil kezdeményezés és együttműködés jellemzi a kampányt. A Főváros (Városarculati Tanácsnoki Iroda) 2007. májusában kezdte meg a vadplakátozás elleni kampányt, összehangolva a témában tevékenykedő fővárosi cégeket és civil szervezeteket.

A City Guardian civil szervezet bevonása a kampányba, amely az Elmű, BDK és a Főváros megbízásból tisztítja Budapest felületeit, lámpaoszlopait. A City Guardian munkatársai hetente kb. 1000 km fővárosi főutat ellenőriznek, 6 autóval járőröznek éjjel-nappal. Egy évvel ezelőtt még nagyméretű plakátokkal, kulturális hirdetésekkel volt tele a város. Sokszor 20 cm vastagon illegális plakáttal teleragasztott lámpaoszlopokat is lehetett találni, például a Nagykörúton. A Nagykörút, mint a legfontosabbnak "kikiáltott" útvonal volt az a hely, ahol minden vadplakátozó cég első plakátját elhelyezte. Ugyanez a helyzet a graffitisekkel, tagesekkel: aki magát valamire is „tartja”, az itt firkál. Mára a magára valamit is adó cégek felhagytak ezzel a módszerrel, és legális eszközöket használnak, az egy éve még igazi iparágnak számító vadplakátozás mára visszaszorult.

Sajnos még mindig jelentős a lakásokat, ingatlanokat hirdető cégek rossz gyakorlata. Sok hirdető a legnagyobb és legnevesebb ingatlanforgalmazók közül kerül ki. Emellett a jórészt illegálisan ragasztó cégek másik nagy csoportját a költöztetéssel és lomtalanítással foglalkozó vállalkozások, illetve az autós- és motoros iskolák adják. A mostani felszámolási munka során a több cm-es vastagságú illegális plakátkötegek eltűntek a főútvonalakról, folyamatosan bővül a tiszta területek, utak száma.  Mára a megtisztult és karbantartott terület a Főváros 4/5-ét érintő főútvonalakra terjed ki, a maradékot folyamatosan megpróbálják ellenőrzés alá venni.

2006-ban még körülbelül 150 cég ellen kellett fellépni, és plakátjaikat letakarítani, mára a számuk 50 alá csökkent. A napi leszedett 80-100 zsák illegális plakát-mennyiségét 30 alá sikerült csökkentenünk, igaz, a külső területeken még nem minden főútvonal került az ellenőrzésünk alá.

Sok kerület csatlakozott a mentesítéshez és alkotott saját rendeletet. Mégis páran, mint a belső pesti kerületek (VI., XIII, IX.) egyelőre nem kapcsolódtak be a hálózatba. Ezeken a helyeken továbbra is burjánzik a vadplakátozás. A Főváros mentesítésre fordított költségei elérik az évi 25-30 millió Ft-ot. Az ELMÜ ebben az évben 30 millió Ft-ot fordít Budapest külső területein a plakát- és graffiti mentesítésre, hálózatuk tisztántartására.

A visszaszorult illegálisan ragasztó cégek megjelentek a legális hirdetési felületeken, vagyis vannak alternatívái ennek a hirdetési formának. Ezeket a Főváros tovább kívánja fejleszteni, és keresi a legális felületek kialakításának lehetőségét a Fővárosi kulturális intézmények és a kisköltségvetésű kulturális rendezvények részére egyaránt.

Lámpaoszlopok festése
Az elmúlt 3 évben közel 11 ezer db oszlopot festett le a BDK. Ez 85.000 m2 felületet jelent. Közel 30 ezer fém közvilágítási oszlop van Budapesten, melyek festését a következő néhány évben végzi el a BDK. Eddig az illegális plakátok miatt a belső területek oszlopainak a festése sokszor lehetetlen volt, ezért erre idén, az illegális plakátok elleni fellépés eredményeként kerülhetett sor. A városi útrekonstrukciókhoz kapcsolódva a felújított utak mentén is lefestik a közvilágítási oszlopokat.

A Nagykörút pesti oldalán az idén 303 lámpaoszlop (2100 m2) teljes körű festése történik meg. Először az oszlopok alsó harmadát festik le graffiti, illetve ragasztó ellenes festékkel. A védelemnek ez a része oszloponként 15 ezer Ft-ba kerül. Az oszlopok többi részének festése 10 ezer Ft-ba kerül, így egy oszlop teljes festése 25.000 Ft költséggel jár. A művelet ezért a Nagykörút teljes pesti oldalán 7,5 millió Ft-ot tesz ki.

Még az idén hasonló módon lefestik az Alkotás utca, a Bajcsy-Zsilinszky és Üllői út lámpaoszlopait. A munka jövő tavasszal folytatódik.

A nagykörút megújulása
A Nagykörút városunk ütőere, gyűjtőpont, több millióan közlekedik itt, a metró mellett ez a legforgalmasabb tömegközlekedési útvonalunk. Az utóbbi években lassan újra benépesül üzletekkel, és az eklektikus épületek, hatalmas paloták  a 4 és 5 csillagos szállodákkal együtt gyönyörű egységet képeznek az itt található éttermek, kávéházak, a színházak, galériák, a bankok sorával.

Az utóbbi hónapok munkájának köszönhetően ugyan megtisztult az illegális plakátoktól, de összességében elhanyagolt, kopottas, eltűnnek a fák gyökérzetét védő vasrácsok, a kandeláberek rozsdásodnak, a házak és üzletek falai, bejáratai graffitikkel és tag-ekkel vannak összefirkálva, sok az össze-vissza kihelyezett tábla, számos helyen omlik a vakolat.
 
Meggyőződésünk, hogy a Nagykörút rendben tartása, megújulása az egész városra arculatára kedvező hatással van. Itt volt a legtöbb illegális plakát, a graffitik és tagek burjánzanak, ezért itt kell először változást elérni. Ez a változás el is indult, az FKF Rt. kiemelt területeken történő új takarítási programjának egyik helyszíne a Nagykörút.

Tervezett lépések
Az útszakaszon található, mára már illegális plakátoktól mentes kandeláberek, ELMÜ berendezések, utcabútorok rendbe hozása, lefestése. A fák vasrácsainak pótlása, vagy nagyméretű fakéreggel történő talajtakarás. Minden illegális kihelyezett tábla, kirakat felszámolása. Házak és üzletek graffiti mentesítésének szorgalmazása, segítése, és az üzletek, illetve házak felszólítása, hogy tartsák rendben házuk kapualját. A lépések hatékonysága egyéb kereskedelmi, illetve marketing stratégiákkal növelhető.

Eredmények
A Főváros folyamatosan együttműködik saját fenntartású cégeivel, és a Szeretem Budapestet civil mozgalommal, amely külön honlapot működtet e témában: www.tisztabudapestet.hu címen. Minden illegálisan ragasztó cég képviselőjével felvettük a kapcsolatot, és tárgyaltunk a legnagyobb vadplakátozó cégekkel.

Akciótervet dolgoztunk ki a hatékonyság és sikeresség érdekében:

  1. A megfelelő törvényi és rendeleti háttér megteremtése, ill. ezek szigorú alkalmazása – ez egyben visszatartja és szankcionálhatóvá is teszi az illegális plakátragasztást. 
  2. Közterület-felügyeleti munka erősítése. A rendszeres takarítás, mentesítés megszervezése – amit ma felragasztanak, lehetőleg még aznap letakarítsák.
  3. Kommunikáció a lakosság felé – szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy illegálisan ragasztják a várost, és felszólítani őket, hogy ne használják az utcai illegális reklámokat, hirdetéseket, hanem tiszteljék, védjék és szeressék városukat!


A 3 pilléres akcióterv mentén haladva, a megtisztítás után, jelenleg az alternatív rendszerek kiépítésénél tartunk. Demszky Gábor Főpolgármester javaslat juttatott el az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba, melynek célja, hogy szigorúbban léphessenek fel a hatóságok a városképet elcsúfító plakátok egrendelői és kiragasztói ellen (az IRM elutasította a javaslatot). A kerületeket a Fővárosi Önkormányzat bevonta a munkába: megbeszélést hívtunk össze és a kerületek által kijelölt  koordinátorokból hálózatot építettünk ki. 2007. május. 17-én kezdődött a vadplakát-mentesítési akció Demszky Gábor főpolgármester és Bojár Iván Városarculati Tanácsnok részvételével a Nagymező utcában.

Kulturális és kommunikációs közalapítvány létrehozását készítjük elő, melynek lényege, hogy legális felületek kialakításával törvényes keretek közé tudjuk terelni a korábban és jelenleg illegálisan ragasztó cégeket. A City Guardian civil szervezet Budapest nagy részén járőrözik, és tisztán tartja a felületeket. A plakátmentesítés érdekében a City Guardian Kft. munkatársai a ragasztást követően, azonnal nekilátnak a hirdetmények eltávolításának. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Kommunális Üzemének munkatársai a Főváros tulajdonát képező hidak, felüljárók lábazatairól, tartóoszlopairól és egybefüggő, nagyobb felületekről szintén lekaparják és megpróbálják eltávolítani azillegálisan kihelyezett plakátokat. A folyamatos takarításnak és kampányolásnak köszönhetően a város megtisztult.

Jövőbeni feladatok
Vadplakátozás elleni Fővárosi rendelet közgyűlési előterjesztésének előkészítése:
A vadplakát ragasztás, azaz közterületen történő, engedély nélküli plakátragasztás (legyen szó akár kereskedelmi, akár választási, akár magáncélú hirdetésről) részben közterület-használati, részben köztisztasági kérdés. Éppen ezért a Főváros vezetése két jogszabály, a közterület használatról, valamint a köztisztaságról szóló rendelet módosítását tervezi. A jogszabály módosítás mögött meghúzódó koncepció lényege, hogy nem csak a vadplakátok kiragasztójának, hanem annak is szankciókkal kell számolnia, akinek az érdekében a plakátokat elhelyezték. A jogkövetkezmények között számolni kell azzal, hogy az érdekelt - függetlenül attól, hogy a vadplakátokat az ő megbízásából helyezték-e ki vagy sem - köteles lesz a plakátokat eltávolítani, ellenkező esetben a hatóságok az ő költségére fogják ezt elvégezni. A tervezetben szerepel az is, hogy nem csak a vadplakát kiragasztójának, hanem az érdekelt szabálysértési felelősségét is meg lehet majd állapítani.

Folyamatos egyeztetés a kerületekkel a koordinátori hálózat keretében. További egyeztetés s vadplakátozás elleni küzdelemben résztvevő intézményekkel (rendőrség, Közterület-felügyelet, City Guardian, szabálysértési hatóságok).
Utcabútortérkép elkészíttetése.                        
A belső lakótelepi részek és külső főútvonalak bevonása a tisztán tartandó területek közé.
Graffiti mentesítés és kampány elindítása a Nagykörúton.
Kulturális és kommunikációs közalapítvány létrehozása, és munkatervének kidolgozása.

2007. november 18. MIRE ÉBRED BUDAPEST A VÁROS 9 PONTJÁN?

 



2008.október 10. Teréz krt. - Illegális ragasztót fogtak a hatóságok a Nagykörúton

A mellékelt képeken illegális lakás hirdetéseket kihelyező ragasztót fogtak a Közterület-felügyelet és a City Guardian kollegái.Nem, nem a Budapesti állampolgárok- hanem a csak profit érdekelt, a városunkkal nem törődő, lakás és ingatlanforgalmazással forgalmazó cégek, s itt szinte sajnos a legnagyobbakat, s az összest kellene rögtön megnevezni- helyezik ki palkátjaikat!Annyi más fórum van, ahol hirdetni lehet. Magazinok, újságok, interenet, a cégek irodáinak a portáljai, ingyenes felületek, - hiába, a profit miatt egyszerűen még az illegális felület is kell, egyszerűen ragasztatják Budapestet!

Kedves Budapestiek!
Ne az utcáról vegyetek lakást, ne azt utcáról rendelj szolgáltatást, költöztést, ne ilyen hirdetőtől akarj megtanulni autót vezetni! Szeressük városunkat, hiszen Budapest gyönyörű, vigyázzunk együtt rá!        
 


     

FELELÖSSÉGRE VONÁS NÉLKÜL LEHET RAGASZTGATNI BUDAPESTEN!

Tisztelt Dr. Vörös Edit és Dr. Szűcs Krisztina Hölgyek!
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Mellékelten küldöm az ELMÜ Nyrt. igazgatósági tagjának, Dr Kövesdi Zoltán titkárságán keresztül hozzám eljuttatott - a mostani szabálysértési eljárások hiányosságát tükröző, Zugló kerület szabálysértési csoportjának,  illegális plakátok kihelyezőjére hozott megszüntető határozatát.

A jelenlegi szabályozás szerint szinte EGY ESETBEN  SEM tudnak a szabálysértési hatóságok a megrendelők ellen eljárni, ezért továbbra is érthetetlen az Igazságügyi sé Rendészeti Minisztérium minden ezen törvényi módosítástokra az elutasító magatartása - amit már több fórum is megpróbált elérni az illegális plakátok kihelyezői és megrendelőire vonatkozóan.

Kérem Önöket, a Tisztelt Minisztériumot, hogy ezen példát megnézve próbáljanak vagy a szabálysértési hatóságok felé útmutatásokat adni, hogy az Önök elképzelése szerint hogyan járjanak el úgy a plakátok megrendelői ellen, hogy ne megszüntető határozatok gyártása történjen a szabálysértési hatóságoknál, ill. ha az nem megy, akkor továbbra is a Tisztelt minisztérium segítségét kérjük, mivel amint látszik a mellékletek szerint egyszerűen lezárják az ügyet minden felelősségre vonás nélkül és a ragasztók röhögnek a markukban a tehetetlenségen, a városon és az igazságszolgáltatáson.

Köszönettel és üdvözlettel:
www.szeretembudapestet.hu
 


Ha fordulat történik a nagykörúton, akkor a város kihuzza a "slendriánság" méregfogát!

A NAGYKÖRÚT 10 KÉPBEN! 

Városunk fő ütőere. Gyűjtőpont, a híres, Európa leghosszabb villamosának, a Combínónk útvonala. Több millió ember itt, a felszínen utazik, a metró mellett a legforgalmasabb tömegközlekedési utunk. Az utóbbi években lassan benépesül újra üzletekkel, igaz nem a márkás cégek képviselik itt magukat.

Gyönyörű egység, eklektikus épületek, hatalmas paloták,  4 és 5 csillagos szállodák, éttermek, kávéházak, színházak, galériák, bankok, a Nyugati, New York  - építészeti bravúrok. Sorolhatnánk.A West-End kapuja, a Falk utca- az antikvitás főutcájának az induló pontja. Szép a körút.

Ez az útvonal köti a legjobban össze Pestet és Budát!

De nem vigyázunk rá! Az utóbbi hónapok munkájának köszönhetően megtisztult az illegális plakátoktól, de összességében elhanyagolt, kopottas, eltünnek a fák gyökérzetét védő vasrácsok (József krt-on már szinte alig van), a kandeláberek rozsdásodnak, a házak telis-tele graffitikkel és tag-ekkel, össze-vissza kihelyezett táblák, sok helyen omló vakolatok, büdös kapualjak. Lásd a képeket!

TENNI KELL VALAMIT!

Meggyőződésünk, hogy a Nagykörút "rendben tartása" az egész városra kihatással lenne! A Combino új megállói igazi kezdetet jelenthetnek ebben a munkában. Itt volt a legtöbb illegális plakát. Egy vadplakátozó, aki valamit is adott magára, az itt biztos plakátolt(atott)! Aki graffitsnek és igazi tag-esnek mondja magát, az itt firkálgat! VAGYIS ITT KELL ELŐSZÖR VÁLTOZÁST, FORDULATOT FELMUTATNI! El is indult! Az FKF kiemelt területeken történő új takarítási programjának egyik helyszíne. Első lépésben a következőt kellene tenni még egy programban, mely megoldható és könnyen le is szervezhető:

Az útszakaszon található, mára már illegális plakátoktól mentes kandeláberek, ELMÜ berendezések, utcabútorok rendbehozása, lefestése. Szeretem Budapestet Mozgalom szorgamazza a BDK-nál,  segítségét felajánlotta.

A fák vasrácsainak pótlása, vagy nagyméretű fakéreggel történő mulcsozás (példa van rá, a Nagy körúton egy kaszinó előtt így pótolták az eltünt/ellopott vasrácsokat.)

Minden illegális kihelyezett tábla, kirakat felszámolása.

Házak és üzletek graffiti mentesítésének szorgalmazása, segítése, az üzletek és házak felszólítása, tartsák rendben házuk kapualját! Szerintem a lakók egy megfelelő késztetés, kommunikáció, felhívás esetén szívesen résztvesznek az ilyen munkában! A VÁROSNAK kell a példát és igényt mutatnia a rendre!

Erre ráépülhet minden egyéb, mint kereskedelmi, marketing stratégia. Nem kell csak úgynevezett nagy dolgokban gondolkodni, ha a fent említett elképzelés következetesen megvalósul, akkor újra elindul a Nagykörút a maga saját, virágzó útján!

üdvözlettel:
www.szeretembudapestet.hu
 


 
A Lánchíd lezárva?!

Tisztelt Dancs Gábor Úr!
közösségi közlekedés tanácsnoka

Mellékelten elküldöm Önnek is ezt a fényképet, és a levelezésemet agy Alexandrával, aki jelezte a táblák meglétét a Szeretem Budapestet Mozgalomnak.

Ez a fénykép szerintem sok szempontból tükrözi városunkban levő szemléletet, sokszor még a hivataloknál is. A táblát több helyen felszerelték a városban. Ez a kép a Bacsy- Zsilinszky úton a József Attila út kereszteződésében található.

Ez a kép mutatja, hogy bár tilos felhelyezni bármilyen táblát, vagy plakátot a tulajdonos belegyezése nélkül, a "város" mégis megteszi, igaz "övé" a város... Ráadásul ha már önkényesen elhelyezem (mint itt valószínűsíthető), de ha van is engedélyem, akkor se a szép kandelábereket rongáljam, hanem az útszakaszon amúgy is megtallható közlekedési oszlopokat, jelzőlámpákat, stb.. ehetőleg nemzetközi jelzéseket használjak, s ne irományként közöljem mondandómat, amit nem vesznek észre az autósok, szerintem így szabálytalan is.

Mutatja azt a szemléletet, hogy városunkban a turista, a külföldi állampolgár sokszor másodrendű a szolgáltatások területén . (pl. a BKV miatt írtam így)  Nem tudom ki helyezi el ezeket a "valamiket", de a város megpróbál fellépni az illegális plakátok, táblák ellen, ugyanakkor az állampolgár szemét zavarja joggal, ha hasonlóan feleszkábált, a slendriánságot tükröző megoldások születnek, melyet a KRESZ ráadásul nem ismer, jó, ha az autós észreveszi, a turistának meg nem kell tudnia, hogy lezárták a hidat?!Nem tudom hol és kinél kellene ezt jeleznem, ki az aki kihelyezi ezeket a táblákat?

Ezek apró, de nagyon fontos dolgok, amelyek jelzés értékűek a városlakók felé, mutatják egy város szemléletét.Több helyen megjelent magánszemélyek által kitett tábla, melyet megpróbál a Közterület-Felügyelet elrávolítani, pl-ul "Antikvárium", vagy "Kárpótlási jegyet vennék" feliratokkal,  kisértetiesen hasonlóan helyezte el a kedves állampolgár, mint ebben az esetben.

Kérem nézze meg a www.tisztabudapestet.hu honlapot, ill. a fénykép beküldőjével történt levelezést alul!

Szivélyes üdvözlettel és válaszát várva:
www.szeretembudapestet.hu
 



A Szeretem Budapestet Mozgalom legújabb akciója

Szeretem Budapestet Mozgalom a mellékelt tartalmú levelet küldi a napokban Malcolm Gladwell: Tipping Point - Fordulópont című könyvével együtt a következő személyeknek névre szólóan címezve, ill. értesíti a sajtót.

  • Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök úr, Miniszterelnöki Hivatal
  • Takács Albert Miniszter úr, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
  • Demszky Gábor Főpolgármester úr, Fővárosi Önkormányzat
  • Hagyó Miklós Főpolgármester-helyettes, Fővárosi Önkormányzat
  • Bielek Péter vezérigazgató, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.
  • Barna Sándor igazgató, Fővárosi Közterület-Felügyelet
  • A 23 budapesti kerület polgármesterei
  • Fővárosi Közgyülés pártfarkció vezetői
  • Több fővárosi intézmény vezetői részére

Szíves figyelmébe ajánlom Malcolm Gladwell Tipping Point - Fordulópont című világsikerű könyvét. A mű amerikai példákon keresztül mutatja meg, hogy látszólag jelentéktelen események hogyan tudják megváltoztatni egy-egy történet alakulását. Ennél érdekesebb azonban az aktív beavatkozás lehetősége, vagyis hogyan alakíthatjuk mi az eseményeket! Külön is kiemelném a 142. oldalon kezdődő példát, amely New York közbiztonságának helyreállításán keresztül magyarázza meg a „betört ablak”-elméletet. Ennek lényege, hogy látszólag apró „rendetlenségek”, mint például betört ablakok, graffitik vagy akár a köztéri szemetelés olyan tényezők, amelyek a közösségre bomlasztó hatással vannak és akár komolyabb bűncselekmények elkövetésére is ösztönözhetnek. 

Egy átfogó munka, a graffitik azonnali eltávolítása először sziszifuszinak tűnt, de hosszútávon önfenntartóvá vált, mára tiszták az állomások, visszaszorult a bűnözés, több jegyet váltanak a New York-i metróban. Könnyen belátható, hogy a New York-i példa nem egyedi eset, mondanivalója praktikusan lefordítható budapesti mindennapjaink problémáira. Hogy néhány konkrét példát említsek, gondolhatunk az Örs vezér terén a buszmegállókban „kialakult” és eltűrt bolhapiacra, a Kálvin téri aluljáróban élő hajléktalanok okozta közegészségügyi problémákra, a belvárosi kereszteződésekben több helyen is „dolgozó” agresszív szélvédőmosókra, a villamosmegállókat elborító cigarettacsikk halmokra, az összefirkált homlokzatokra, a városképet csúfító illegális plakátrengetegre és még hosszan sorolhatnánk.

Igaz, most Budapesten elindult egy, a New-York-i példához hasonló szemlélet, munka, melyet a vadplakátok visszaszorításánál tapasztalhat. A budapesti példák, problémák olyanok, amelyek orvoslásában Önnek is jelentős szerepe lehet. Ehhez a munkához szolgáltat példákat ez a könyv.

Tisztelettel, jó olvasást kívánva:

Szeretem Budapestet Mozgalom

2007. év június hónapja

  
Szponzorok a vadplakátokon

Rendezvények szponzorai, logói, nevük a vadplakátokon. Sok cég nem is tudja, hogy illegális tevékenységhez adták nevüket.

Következő tartalmú újabb levelet küldi ki Bojár Iván András Városarculati Tanácsnok több, elsősorban kulturális intézmények, rendezvényszervező cégek, együttesek vezetőinek, előadóknak, a rendezvények szponzorálóinak, ingatlanforgalmazóknak illetve tájékoztatja a sajtót.  

„Bizonyára mint a város egyik polgára, Ön is szembesül azokkal a problémákkal, amelyekkel nap mint nap mindannyian: a városi környezet anomáliáival, a közterületek mindannyiunk mentális közérzetét rontó állapotával, az igénytelen falfirkákkal, az illegális plakátok tömegével.

A Fővárosi Önkormányzat vezetésének határozott szándéka, hogy meghallva a városlakók panaszait, valamint felkarolva a civil kezdeményezéseket, megtisztítja a várost a közterületeken, épületeken, hidakon, műtárgyakon, városszerte mindenütt fellelhető, mindent belepő illegális plakátoktól, hirdetésektől. Bízom benne, hogy fellépésünk első eredményeit az elmúlt hetekben Ön is érzékelte. A még hatékonyabb célok elérése érdekében jogszabály módosítást is kezdeményeztünk, amely eredményeként a közeljövőben hatályba lépő törvény a korábbinál lényegesen szigorúbb és elkerülhetetlen felelősségre vonást tesz lehetővé. Ezek mellett pedig, egy átfogó terv keretében a Fővárosi Közterület-felügyelet mostantól kezdve a szabálysértési hatóságokkal közösen jár el a plakátok megrendelői ellen is. Készülünk egy teljeskörű kommunikációra is, melynek célja a lakosság és az érintettek felvilágosítása.

Az eddigi plakát-mentesítési munka során az illetékes szervezetek sajnos gyakran találkoztak az Ön cégének tevékenységeit, vagy éppen az Ön cége által főszponzorként, szponzorként támogatott eseményeket hirdető plakátokkal. A korábban elharapódzó vadragasztási gyakorlatban mindannyiunk – kisebb nagyobb mértékben részes. Történik ez talán abban a jóhiszemű félreértésben, hogy a vadragasztás, az illegális köztérhasználat esetleg nem is jogszabályellenes tevékenység. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy egy következetes várospolitika látható eredményei hatására, tartósan az Ön által képviselt cég arculatának, illetve az Ön által szponzorált előadónak, rendezvénynek sem tehet jót, ha nevük több rétegben egymásra ragasztott papírfoszlányokon, letépett papírcafatokon jelenik meg. Természetesen nagyon fontosnak és elismerendőnek tartjuk a kultúra támogatását, azonban nem tartjuk megengedhetőnek, hogy az illegális helyeken kiragasztott koncert-, kiállítás-, programplakátok ellepjék a várost és műemléképületeken, fatörzseken, kirakatokon, villanyoszlopokon, utcabútorokon stb. súlyos mértékben rondítsanak a város arculatán.  Végső soron ugyanis ez a jelenség is a város, mindannyiunk kulturális és mentális létének megjelenése – csak éppen negatív formában.

Arra kérem Önt tisztelettel, hagyjanak fel ezzel az eddig is csak illegálisan gyakorolható hirdetési móddal, és célcsoportjaikat más, legális, környezetbarát és esztétikusabb módon szólítsák meg. E szemléletváltásban szeretnénk együttműködő partnerként segítséget nyújtani Önnek, ezért javaslom, hogy amennyiben további kérdései merülnek fel, illetve ötletei vannak a vadplakátozás elkerülésére, úgy kérem, ossza ezt meg velem egy személyes találkozó keretén belül. Felkérem Önt továbbá, hogy támogatási szerződéseiben ezentúl külön rendelkezzen arról, hogy támogatásuk nem használható fel vadplakátozás céljára, és ahhoz se járuljanak hozzá, hogy logójukat, nevüket vadplakátokon tüntessék fel. A vadplakátok egyik legnagyobb, magánszférát képviselő elszenvedője, az Elektromos Művek vezetésével karöltve a főváros ugyanakkor azokon az alternatív megoldásokon, köztéri kommunikációs felületeken is gondolkozik, amelyek kulturált, és főleg legális keretek között lehetnek képesek alternatíváját kínálni a mai vadplakátolási rendszernek. 

Megértésében bízva várom szíves visszajelzését.

Üdvözlettel:

www.szeretembudapestet.hu               www.tisztabudapestet.hu

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretembudapestet.blog.hu/api/trackback/id/tr100780712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: official website 2018.02.19. 14:15:26

Kumpulan pesan lucu - Basic medical billing collection process flowchart

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása